خطرات مرتبط با كنارهگيري از درمان دوقطبی|مجهزترین توانبخشی
هدف
همكاري ضعيف مشكلي است كه در تمام رشتههاي پزشكي و به ويژه روانپزشكي وجود دارد.در بيماران با مشكل اختلال دوقطبي بخصوص آنهايي كه ميدانند بيماري تغيير ميكند، همكاري ضعيف يكي از فراوانترين مشكلات است و علت اصلي عود بيماري در آنها همين تبعيت ضعيف ميباشد. اين جلسه كه مرتبط با بخش بهبود همكاري است، بدين منظور طراحي شده تا محتواي آن بخش را محكمتر كرده و بيماران را با خطرات مرتبط با اجتناب از درمان آگاه سازد.
روش
-
بعد از صحبتهاي اوليه، ما چند نمودار زندگي كه توسط بيماران ارائه شده است را مرور و بررسي ميكنيم به ويژه آن نمودارهايي كه در آن بيماران در مرحلهاي از درمان، درمان را كنار گذاشتهاند. ما از اين نمودارها استفاده ميكنيم تا نشان دهيم كه بعد از كنار گذاشتن درمان، چه اتفاقي رخ خواهد داد كه عموماً عود بيماري ميباشد. اگر ما به اندازه كافي نمودار زندگي نداشته باشيم و در هيچ كدام از اين نمودارها، همكاري درماني ضعيف به عنوان يك فاكتور مناسب و روشني نباشد، ميتوانيم از مثال 4 در جلسه 6 استفاده كنيم (به صفحه 96 نگاه كنيد).
-
در اين جلسه، تعاملات زيادي بين بيماران ايجاد ميشود. در طي 10 سال تجربه ما با برنامه آموزش رواني گروهي بيماران دوقطبي، در هر گروهي بيماراني وجود داشتهاند كه از همكاري ضعيف و كنار گذاشتن درمان دفاع كردهاند. ضروري است كه روانشناس يا روانپزشك صرفاً به عنوان كسي كه به بيمار ميگويد ضروري است دارو بگيرد عمل نكند هر چند كه تا به حال چنين نقشي را در مقابل گروه داشته است. ضروري است كه حالا بيماران خودشان در مورد همكاري خوب به همديگر پيشنهاد بدهند.
-
در اين جلسه و جلسه قبلي، مناسب است تا بيماران در خصوص همكاري ضعيف اقرار نمايند، اقرار صادقانه بيماران هم براي بيماران و هم گروه بسيار مناسب است. اگر اين اتفاق رخ دهد ما از بيمارمان ميخواهيم كه دلايل خود را براي همكاري ضعيف ذكر كرده و از بقيه اعضاء گروه خواهيم خواست تا صحبتهاي آنها را قطع نكنند و ما هم از آنها انتقاد نميكنيم. اولين واكنش ما به اين بيماران آن است كه به خاطر صداقت بيماران از آنها تشكر كنيم كه به گروه اعتماد كرده و چنين مسألهاي را شرح دادهاند، ما ميبايست به اين گونه بيماران اين احساس را منتقل كنيم كه دلايل آنها را براي ترك درمان متوجه ميشويم، اما در همان زمان، موضوعات مرتبط با خطر اجتناب از درمان را بگوييم و به بيماران پيشنهاد كنيم كه سريعاً با روانپزشك خود تماس بگيرند. ضروري است در خصوص اين بيماران، يكي از كمك درمانگران ترتيب يك ملاقات برنامه ريزي شده را با روانپزشك مركز بدهد. لازم است كه از ساير بيماران دعوت كنيم كه اگر درمان را كنار گذاشتهاند تجارب خود را بازگو كنند.
-
قبل از اينكه مطالب جلسه را مرور و بررسي كنيم، ممكن است بسيار سودمند باشد كه با كمك بيماران ليستي را درست كنيم كه در آن دلايل بيماران را كه درمان را كنار گذاشتهاند بنويسيم (شكل 5) مثل هميشه از تخته سياه براي تهيه اين ليست استفاده ميكنيم.
شكل 5: نتايج تحقيق BEAM در خصوص فراواني دلايل كنار گذاشتن درمان توسط بيماران دوقطبي (مرسلي[1] و همكاران، 2003).
-
اگر ما فكر ميكنيم كه مناسب است، ميتوانيم از برخي نمودارها و شكلها از قبيل شكل 6 نيز استفاده كنيم كه عوامل مرتبط و پيچيده با همكاري ضعيف را نشان ميدهد.
6- عوامل مرتبط با همكاري درماني ضعيف
-
همچنين يك نوع از اينگونه شكلها وجود دارد كه براي بيماران ما بسيار مناسب و لذت بخش است: اين يك شكل است براي اينكه “ترفندهايي بكار ببريم تا مصرف دارو را فراموش نكنيم”. به عبارت ديگر، به بيمار كمك ميكند تا چگونه مصرف روزانه داروهايي را كه براي او نسخه شده را سازماندهي كند. اين تمرين به درمانگر كمك ميكند تا براي افزايش همكاري روشهاي جديد را آموزش دهد و شناسايي كند آن دسته از بيماراني كه الگوي مصرف داروي خود را به شكل ضعيف سازماندهي كردهاند و همچنين شناسايي بيماراني كه در خطر عود بيماري قرار دارند. در پايان گروه، عموماً بيماران اين تمرينها را بسيار سودمند و لذت بخش توصيف ميكنند و برخي از آنها ميگويند كه شيوه مصرف داروهايشان را تغيير دادهاند. ضروري است كه بيماران خودشان به هم اندرز داده كه چگونه گرفتن دارها را سازماندهي كنند. زيرا درمانگر به صورت طولاني مدت هيچ دارويي نگرفته است بنابراين درمانگر نميتواند يك مدل كاربردي خوب باشد. ترفندهايي كه بيماران بيشتر استفاده ميكنند شامل موارد زير است:
-
داروها را زماني مصرف كنيد كه در حال انجام كارهاي روتين روزانه هستيد: برخي بيماران به صورت منظم داروها را زماني كه دندانهايشان را مسواك ميزنند و يا زماني كه صبحانه و شام ميخورند مصرف ميكنند.
-
از جعبه يادآور داروها استفاده كنيد (به ويژه آنهايي كه شامل روزهاي هفته است).
-
از زنگ ساعت استفاده كنيد.
-
از برخي يادآورها از قبل تغيير ساعت مچي استفاده كنند.
-
بنويسيد كه گرفتن دارو همانند انجام كارهاي برنامه ريزي شده روزانه است.
-
دارو را (قسمتي از آنها را) در جاهاي مختلف بگذاريد (در اداره، كيف، حمام و …).
-
بر روي صفحه مونيتور كامپيوتر خود بنويسيد “آيا داروي خود را مصرف كردهايد”؟
-
از تكنيك traffic-light ( ) استفاده كنيد. در اين تكنيك از قطعات مقوايي گرد دوطرفه استفاده ميشود يك طرف آن رنگ قرمز است و طرف ديگر سبز. بيمار در شروع روز از طرف قرمز رنگ قابل مشاهده استفاده ميكند و وقتي كه دارو را مصرف كرد كارت را به طرف قسمت سبزرنگ ميچرخاند. بنابراين شب قبل از اينكه بيمار به رختخواب برود اگر او متوجه شد كه رنگ مقوا هنوز قرمز است متوجه خواهد شد كه او هنوز داروهايش را مصرف نكرده است. اين ترفند براي يكي از بيماران ما بسيار سودمند بود هر چند كه براي ديگري اينگونه نبود.روشهاي زيادي وجود دارد كه ميتواند براي ديگران سودمند باشد.
-
خيلي مهم است كه هر بيماري راه و روش خود را براي مصرف داروها داشته باشد و خود اين راه را پيدا كند به هر حال بيماران پيرو داروهاي خود را به صورت معمول مصرف ميكنند و بنظر ميرسد آنها اغلب نيازي به اين ترفندها ندارند.
-
هدف اساسي اين جلسه آن است كه بيماران متوجه شوند كه همكاري ضعيف با عود بيماري ارتباط دارد. براي رسيدن به اين منظور، لازم است تا چند مثال بزنيم. در كل اين خود بيماران هستند كه به صورت خودانگيخته اين مثالها را ارائه ميكنند.
-
بعد از اينكه مطالب را مرور كرديم آنها را همراه با تكاليف به بيماران ميدهيم و جلسه را تمام ميكنيم.
راهنماييهاي مفيد
-
براي آن بيماراني كه حقيقتاً اجازه ظهور و شروع يك اپيزود هيپومانيا را ميدهد كه اين دوره را داشته باشند، ميبايست به آنها گفت كه در موارد خيلي كمي يك اپيزود هيپومانيا فقط به همان اپيزود محدود خواهد شد. در بيشتر اوقات يك اپيزود هيپومانيا پيش بيني كننده شروع يك دوره افسردگي و يا شروع يك دوره مانيا يا علايم باليني دوره مختلط ميباشد. بيشتر بيماران جمله “هر چه شما بالاتر برويد شديدتر سقوط خواهيد كرد” را درك ميكنند.
-
خيلي مهم است كه بيماران ما متوجه شوند كه دورههاي مانيا يا هيپومانيا با دورههاي شوخي افراطي مرتبط نيست. به ويژه اينكه بسياري از آنها درمان تثبيت كنندههاي خلق را كنار ميگذارند و به دنبال اين دورههاي مانيا يا هيپومانيا هستند. زيرا اين بيماران به رفتارهايي متمايل به مانيا معتاد هستند. براي اينكه بيماران از اين موقعيتها اجتناب كنند ضروري است تا تأكيد ويژه بر روي بسياري از علايم ناخوشايند در اين دوره بيماري داشته باشيم از قبيل : اضطراب، بيقراري و افكار سريع و سبقت جوينده. علايم سايكوتيك كه بيماران از داشتن آنها رنج ميبرند فكر كردن در مورد اين علايم معمولاً يك دليل خوب است تا از عود مانيا اجتناب كنيم.
-
ضروري است كه در مورد عوارض جانبي داروها صحبت كنيم و به بيماران ياد دهيم تا بين عوارض جانبي واقعي و ترس از ناراحتي بعدي و مشكلات بعدي تفاوت بگذارند. به آنها ياد دهيم تا عوارض جانبي كه ميتواند در مقايسه با داشتن اختلال دوقطبي خفيفتر است را تحمل كنند، زيرا اين بيماري اثرات شديدي بر روي زندگي بيمار خواهد داشت.
-
يك موضوعي كه معمولاً در اين جلسه مطرح ميشود ارتباط بين محيط اجتماعي و داروهاي روان گردان است زيرا در مورد بسياري از بيماران حلقه اجتماعي آنها و حتي اعضاء خانواده آنها ضرورت مصرف دارو توسط بيمار را درك نميكنند و پيامهايي از اين قبيل به بيماران ميدهند “شما با گرفتن اين داروها ديوانه ميشويد”، “مشكلات رواني را خودتان حل كنيد نه با كمك قرص”، “اين داروها شما را معتاد ميكند اين داروها شما را مثل يك آدم ماشيني ميكند”. اين پيامها ميتواند تأثيري منفي بر روي همكاري درماني بيمار بگذارد. بنابراين به عنوان يكي از موضوعات بسيار مهم كه در جلسه اول گفته شد كه چطوري ميبايست به ديگران بگوئيم كه ما اختلال دوقطبي داريم. در اين جلسه هم مهم است كه در اين مورد صحبت كنيم كه چگونه به ديگران بگوئيم كه ضروري است كه من به صورت طولاني و هميشگي دارو بگيرم. مجدداً تأكيد ميكنيم كه بيماران ميبايست چگونگي صحبت خود در مورد اين موضوعات را به درستي انتخاب كنند ما به بيماران پيشنهاد ميكنيم تا در اين خصوص با تأكيد ويژه بر روي جنبههاي فيزيولوژيكي اختلال صحبت كنند. بيماراني هستند كه در موقعيتهاي اجتماعي ممكن است دارو و همكاري ضعيف در آنها ميشود. ضروري است به بيماران بگوئيم تا در اين مورد با روانپزشك خودشان صحبت كنند. زيرا در بسياري مواقع امكان پذير است تا تمام داروها صبح يا شب خورده شود و از موقعيتهايي كه باعث فراموشي ميشوند اجتناب كرد.
- افتادگی دریچه میترال|تخصصی ترین گفتار درمانی درشاهین ویلا کرج 09121623463 ژوئن 9, 2019
- احیای قلبی ریوی|تخصصی ترین گفتار درمانی درمیدان امام حسین کرج 09121623463 ژوئن 9, 2019
- هگزارلین|تخصصی ترین گفتار درمانی درمیدان نبوت کرج 09121623463 ژوئن 9, 2019
- هموکروماتوز|تخصصی ترین گفتار درمانی درمیدان اتحادکرج 09121623463 ژوئن 8, 2019
- دیابت نوع ۲|تخصصی ترین گفتار درمانی درمیدان توحید کرج 09121623463 ژوئن 8, 2019
- دیابت نوع ۱|تخصصی ترین گفتار درمانی درمیدان اسبی کرج 09121623463 ژوئن 8, 2019
- پیشدیابت|تخصصی ترین گفتار درمانی درمیدان مهران کرج 09121623463 ژوئن 8, 2019
- هپاتیت ای|تخصصی ترین گفتار درمانی در جهانشهر کرج 09121623463 ژوئن 8, 2019
- نارسایی حاد کبد|تخصصی ترین گفتار درمانی در عظیمیه کرج 09121623463 ژوئن 8, 2019
- حرکات روده|تخصصی ترین گفتار درمانی در بلوارخان زاده کرج 09121623463 ژوئن 8, 2019
- علایم ادراری|تخصصی ترین گفتار درمانی در بلوارشهرداری مهرشهر کرج 09121623463 ژوئن 8, 2019
- پیوند قلب|تخصصی ترین گفتار درمانی در بلوارماهان کرج 09121623463 ژوئن 8, 2019
- نخ دندان|تخصصی ترین گفتار درمانی در بلوارجمهوری کرج 09121623463 ژوئن 8, 2019
- مسواک|تخصصی ترین گفتار درمانی در بلوارپرستار کرج 09121623463 ژوئن 8, 2019
- کلرهگزیدین|تخصصی ترین گفتار درمانی در بلوارموذن کرج 09121623463 ژوئن 8, 2019
- طب ایرانی | گفتارتوان گستر کرج09121623463 ژوئن 1, 2019
- چک لیست کشوری دفاتر کار مامایی| گفتارتوان گستر کرج09121623463 ژوئن 1, 2019
- چک لیست کشوری دفترکار تعذیه | گفتارتوان گستر کرج09121623463 ژوئن 1, 2019
- چک لیست کشوری درمانگاه تخصصی دیابت | گفتارتوان گستر کرج09121623463 ژوئن 1, 2019
- چک لیست کشوری درمانگاه تخصصی داخلی | گفتارتوان گستر کرج09121623463 ژوئن 1, 2019
- چک لیست کشوری مراکز جراحی محدود | گفتارتوان گستر کرج09121623463 ژوئن 1, 2019
-
- behtarinalborz.ir
goftardarmanionline.ir
googleimage.ir
hamejaa.ir
medu-karaj.ir
siavashataee.ir
slpnews.ir
autismonline.ir
avalinkaraj.ir
behtarin-entekhab-karaj-siavashataee.ir
behtarinkaraj.ir
goftardarmanikaraj.ir
goftareravan.ir
google-map.ir
googlegame.ir
googlemovies.ir
karaj-medu.ir
kardarmanialborz.ir
kardarmanikaraj.ir
loknatclinic.ir
loknatshekan.ir
otalborz.ir
otkaraj.ir
pff-rhs.ir
pooyesh-dar-goftardarmani-karaj.ir
pooyesh-dar-kardarmani-karaj.ir - میترا سلیمانی بهترین کلینیک گفتاردرمانی استان | کلینیک تخصصی گفتاردرمانی و آسیب شناسی گفتار و زبان
عباس پورابراهیم عمران بهترین کلینیک گفتاردرمانی استان | کلینیک تخصصی گفتاردرمانی و آسیب شناسی گفتار و زبان
فاطمه عباسی بهترین کلینیک گفتاردرمانی استان | کلینیک تخصصی گفتاردرمانی و آسیب شناسی گفتار و زبان
سمیه باقری بهترین کلینیک گفتاردرمانی استان | کلینیک تخصصی گفتاردرمانی و آسیب شناسی گفتار و زبان
سیده فاطمه محمدی بهترین کلینیک گفتاردرمانی استان | کلینیک تخصصی گفتاردرمانی و آسیب شناسی گفتار و زبان
محمد رضا رحیمی موحد بهترین کلینیک گفتاردرمانی استان | کلینیک تخصصی گفتاردرمانی و آسیب شناسی گفتار و زبان
فایقه نوروزی بهترین کلینیک گفتاردرمانی استان | کلینیک تخصصی گفتاردرمانی و آسیب شناسی گفتار و زبان
مهنوش معصومی بهترین کلینیک گفتاردرمانی استان | کلینیک تخصصی گفتاردرمانی و آسیب شناسی گفتار و زبان
گلنوش گل محمدی بهترین کلینیک گفتاردرمانی استان | کلینیک تخصصی گفتاردرمانی و آسیب شناسی گفتار و زبان
فرهاد سخائی بهترین کلینیک گفتاردرمانی استان | کلینیک تخصصی گفتاردرمانی و آسیب شناسی گفتار و زبان
- behtarinalborz.ir