تخصصی ترین کلینیک توانبخشی در کرج:علل و علائم آرنج تنیس بازان یا بیماری تنیس البو چیست ؟
تنیس البو چیست ؟
بیماری تنیس البو(اپیکوندلیت جانبی) یا به عبارتیآرنج تنیس بازانبیماری دردناکی است که ناشی از استفاده بیش از حد تاندونهای آرنجدر پی حرکات مکرر مچ دست و بازو رخ میدهد. این بیماری برخلاف نامش تنها ورزشکاران را درگیر خود نمیکند. درد ناشی از این عارضه عمدتا در محل اتصال تاندونهای عضلات ساعد به برجستگی استخوانی در خارج آرنج احساس میشود و ممکن است به مچدست و ساعد نیز سرایت کند. اگر بیمار همچنان به فعالیتهایی که موجب این عارضه میشوند ادامه ندهدتنیس البومعمولا با گذشت زمان بهبود مییابد. این عارضه بسته به شدت آن معمولا بین 6 هفته تا 2 سال طول میکشد. لازم به ذکر است که در برخی مواقع بعد از درمان احتمال بازگشت علائم این بیماری وجود دارد.
تنیس البو چگونه ایجاد میشود
تنیس البو بر اثر التهاب تاندون بوجود میاید. تاندون عضلاتی که در قسمت خارجی ساعد قرار داشته و موجب حرکت مچ و انگشتان دست میشوند در بالای ساعد به سطح خارجی آرنج میچسبند. اینها عضلات اکستانسور و سوپیناتور ساعد هستند. محل دقیق اتصال این تاندون ها سطح خارجی پایین ترین قسمت استخوان بازو است. بر اثر حرکات تکراری که با قدرت زیاد انجام میشوند (مثلاً ضربات مکرری که یک تنیس باز با راکت به توپ وارد میکند) محل اتصال این تاندون ها به استخوان تحت کشش فراوان قرار میگیرد.
بتدریج آسیب هایی بصورت پارگی های میکروسکوپی در این ناحیه ایجاد شده و واکنش بدن به این آسیب ها بصورت التهاب و درد ظاهر میشود. محل اتصال این تاندون ها بر روی یک برجستگی به نام اپی کندیل خارجی است. با خم و راست شدن مکرر آرنج، تاندون های ذکر شده بر روی این برجستگی استخوانی به جلو و عقب میروند و این حرکت در دراز مدت میتواند موجب آسیب به تاندون شود.
گرچه این بیماری به تنیس بازان منتسب شده است ولی بیشتر در خانمهای خانه دارو کسانی که با دست کارهای سنگین انجام میدهند دیده میشود . در بسیاری مشاغل مثل نقاشی ساختمان، لوله کشی، نجاری، تعمیرکار اتومبیل، آشپزی و قصابی احتمال این آسیب وجود دارد. سن اکثر بیماران بین ۳۰ تا ۵۰ سال است.
علائم تنیس البو چیست؟
علایم بیماری آرنج تنیس بازان معمولا بتدریج ظاهر میشود و در عرض چند ماه شدت میابد. این بیماری معمولا با ضربه یا آسیب منفردی شروع نمیشود. مهمترین علامت بیماری درد و احساس سوزش در قسمت خارجی آرنج است. معمولاً قدرت مشت کردن دست هم کاهش پیدا میکند. علائم معمولاً با فعالیت ساعد مثل گرفتن یک راکت یا چرخاندن یک آچار، سفت کردن شیر آب، چرخانن دسنگیره در، چای ریختن یا دست دادن بیشتر میشود.
بیماری بیشتر در دست غالب که معمولاً دست راست است دیده میشود. پزشک معالج ممکن است برای افتراق بیماری از علل دیگری که میتوانند دردهای مشابهی ایجاد کنند ازرادیوگرافیساده و یا ام آر آی و یا الکترومیوگرافی استفاده کند.
دلایل شایع ابتلا به تنیس البو
- عضلات بازکننده ساعد:همه عضلات بازکننده مچ دست در یک تاندون به هم میرسند. آسیبدیدگی این تاندون که غالباً به دلیل استفاده بیشازحد از آن اتفاق میافتد میتواند باعث بروز عارضه تنیس البوشود.
- عصب خلفی اینتراسئوس (بین ماهیچهای):یک عصب که از میان عضلات سوپیناتور عبور کرده و در صورتی که از محل خود خارج شود میتواند باعث درد جانبی آرنج شود.
- سینوویت مفصل رادیو –هیومرال:تورم و التهاب کپسول اطراف مفصل شانه
- درد ناشی از مشکلات ستون فقرات گردنیو کمری و شانه میتواند همراه با درد آرنج باشد. این درد به دلیل قرار گرفتن طولانی مدت در یک وضعیت بدنی ثابت مانند نشستنها طولانی مدتی پشت میز یا در اتومبیل ایجاد میشود.
تنیس البویا آرنج تنیس بازانغالباً در دهه چهارم زندگی افراد و پس از آن اتفاق میافتد و در زنان بیش از مردان رخ میدهد.
نشانههای تنیس البو یا آرنج تنیس بازان
علائم تنیس البوعبارتند از:
- درد قسمت بیرونی آرنج که به سمت ساعد و عضلات بازکننده کشیده میشود، درد معمولاً به آرامی افزایش مییابد
- از علائم همراه آن میتوان به چوب شدگی وگرفتگی عضلاتبه خصوص در هنگم صبح اشاره کرد
- التهاب و تورم ممکن است بیمار را در هنگام شب بیدار کند
- درد با انجام فعالیتهایی که در آنها از این عضلات استفاده میشود تشدید میشود مانند بلند کردن و گرفتن اجسام
- قدرت گرفتن و چنگ زدن اجسام و فعالیتهایی که در آنها عضلات آسیبدیده درگیر میشوند کاهش مییابد
- گزگز و سوزن سوزنی شدن انگشت دست
تشخیص تنیس البو
پزشک معمولاً با شنیدن سابقه علائمآرنج تنیس بازان ، فعالیتهای روزانههای که انجام میدهید و آسیبدیدگیهای قبلی متوجه ابتلا به عارضه تنیس البومیشود. همچنین ممکن است معاینات بالینی هم انجام شود.
معمولاً برای تشخیص عارضه تنیس البونیاز به عکسبرداری به وسیله اشعه ایکس نیست اما در برخی موارد برای رد وجود عارضههای دیگر مانند آرتروز که باعث ایجاد درد در آرنج میشوند، علائم آسیبدیدگیهای دیگر یا تجمع کریستالهای کلسیم در تاندونها و رباطها به کار میرود.
ام آر ای میتواند مشکلات بافت نرم مانند تاندونها و عضلات را نشان دهد
اسکن استخواندر موارد نادر انجام میشود. این اسکن میتواند شکستگیهای ناشی از فشار در استخوان یا بیماریهای خاص مانند تومور یا عفونت را نشان دهد.
پیشگیری از تنیس البو یا آرنج تنیس بازان
انجام اقدامات لازم برای محافظت از عضلات بازو و تاندونها ممکن است موجب پیشگیری از بروز بیماری تنیس البوشود. در این قسمت به معرفی چند اقدام احتیاطی می پردازیم:
ترک و یا تغییر فعالیتهایی که موجب بروز بیماری آرنج تنیس بازانمیشوند.
استراحت در حین و یا بین فعالیتهایی که با کمک دست و بازو انجام میشوند.
بلند کردن صحیح اجسام، در صورت بلند کردن اجسام بهتر است اشیاء را نزدیک بدن قرار داده و در حالی که کف دست به سمت بالا است اقدام به بلند کردن کنیم.
انجام صحیح تکنیک ورزشی و یا کمک گرفتن از یک مربی مجرب
تنظیم تجهیزات ورزشی، به عنوان مثال تورهای راکت نباید خیلی سفت باشند.
علل و علائم آرنج تنیس بازان یا بیماری تنیس البو چیست ؟
, بهترین کلینیکهای گفتاردرمانی اسفدن , بهترین کلینیکهای گفتاردرمانی اسلامیه , بهترین کلینیکهای گفتاردرمانی آیسک , بهترین کلینیکهای گفتاردرمانی بشرویه , بهترین کلینیکهای گفتاردرمانی بیرجند , بهترین کلینیکهای گفتاردرمانی حاجیآباد (شهر) , بهترین کلینیکهای گفتاردرمانی خضری دشت بیاض , بهترین کلینیکهای گفتاردرمانی خوسف , بهترین کلینیکهای گفتاردرمانی دیهوک , بهترین کلینیکهای گفتاردرمانی زهان , بهترین کلینیکهای گفتاردرمانی سرایان , بهترین کلینیکهای گفتاردرمانی سربیشه , بهترین کلینیکهای گفتاردرمانی سهقلعه (شهر) , بهترین کلینیکهای گفتاردرمانی شوسف , بهترین کلینیکهای گفتاردرمانی طبس , بهترین کلینیکهای گفتاردرمانی طبس مسینا , بهت