بهترین وتخصصی ترین گفتاردرمانی در کرج:اهمیت رشد گفتار و زبان کودکان در گفتاردرمانی#
اهمیت رشد گفتار و زبان کودکان در گفتاردرمانی#
سیاوش عطایی، متخصص گفتاردرمانی# در گفتگوی اختصاصی با روزنامه جام جم البرز تاکید کرد:
همانطور که در مصاحبه های قبلی خوانندگان گرامی با اختلالات گفتاری و اهمیت درمان به موقع این اختلالات در پیشگیری از بروز کم توانی ذهنی ، ناتوانیهای یادگیری ، لکنت ، اختلالات گفتاری ناشی از کم شنوایی و ناشنوایی و سایر اختلالات گفتاری آشنا شدند در این مصاحبه در ابتدا قصد دارم تفاوت میان گفتار و زبان را بیان کنم :
اغلب گفتار و زبان با یکدیگر اشتباه گرفته میشود، هر چند تمایز بزرگی میان این دو وجود دارد.
گفتار، بیان کلامی زبان است و شامل بیان صداها و کلمات میشود. زبان بسیار گستردهتر است به معنای کل سیستم بیان و دریافت اطلاعات معنیدار میباشد و از طریق ارتباطات کلامی و غیر کلامی و نوشتاری فهم و درک میشود. اگر چه مشکلات در گفتار و زبان متفاوت است ولی اغلب با هم همپوشانی دارند. کودکی که با زبان مشکل دارد، قادر به تلفظ کلمات است ولی قادر به کنار هم قرار دادن دو کلمه نمیباشد. در این بین یکسری علایم هشدار دهنده وجوددارد ، به طور مثال برخی نوزادان به شنیدن صدا عکسالعمل نشان نمیدهند و یا نمیتوانند برخی حروف را بین ۱۲ الی ۲۴ ماهگی ادا کنند، این نوزادان را میتوان با توجه به نشانة های زیر تشخیص داد: عدم استفاده از حرکات و یا عدم برقراری ارتباط با زبان اشاره در ۱۲ ماهگی (عدم حرکت دست به معنای خداحافظی و یا بای بای) استفاده بیش از حد از زبان اشاره در ۱۸ ماهگی (به جای استفاده از زبان گفتاری) عدم درک درخواستهای کلامی ساده مشکل در تقلید اصوات در سن ۱۸ ماهگی اگر کودک شما بیش از ۲ سال سن دارد و توانایی انجام کارهای زیر را ندارد، این موضوع را جدی بگیرید:
نمیتواند کلمات و یا عبارات را بیان کند و فقط صداهای کم و ضعیف را تقلید میکند.
او باید توانایی گفتن و بیان جملات ساده را داشته باشد و نباید برای بیان یک جمله ساده، یک کلمه را چندین و چند بار تکرار کند. کودکانی که صدای گوشخراش و تودماغی دارند و نسبت به سن خود توانایی گفتار منا سب را ندارند، حتماً باید زیر نظر آسیب شناس گفتارو زبان قرار بگیرند، گفتار کودک در سن ۴ سالگی باید آنقدر پیشرفت کرده باشد که حتی کسانی که کودک را نمیشناسند به راحتی بتوانند متوجه منظور کودک بشوند و صحبت کودک قابل فهم باشد.
به طور کلی در هر سنی کودک از نظر گفتار و زبان چه ویژگیهایی باید داشته باشد :
برای کودکان در قبل از ۱۲ ماهگی ، عکسالعمل به صداهای اطراف بسیار مهم است، آنها از این سنین شروع به صداسازی میکنند و صداسازی یکی از اولین گامهای صحبت کردن است و همانطور که سن نوزاد افزایش مییابد در سن معمولاً ۹ ماهگی، با ترکیب کردن اصوات به یکدیگر سعی میکند، کلماتی همچون بابا و ماما را ادا کند بدون اینکه درک واقع بینانهای از معنای این کلمات داشته باشد. کودکان قبل از سن ۱۲ ماهگی باید توانایی تشخیص نام اشیاء همچون شیشه شیر، بطری و … را داشته باشند و با شنیدن یک صدای بلند از خود واکنش نشان دهند، عدم واکنش کودک به صداها میتواند نشانه ناشنوایی کودک باشد.
۱۲ الی ۱۵ ماهگی: کودکان در این سن میتوانند کلماتی همچون مامان و یا بابا را بهطور تقریبی و با تقلید صدای اعضای خانواده بیان کنند، و میتوانند حروفی همچون پ، ب، م، د، ن را به راحتی تلفظ کنند و با کلماتی بسیار ساده میتوانند منظور خود را به شما برسانند مثلاً با تقلید کلمه توپ میتواند شما را متوجه کنند که به اسباببازی نیاز دارند.
۱۸ الی ۲۴ ماهگی: اگر چه کودکان مختلف با یکدیگر متفاوت هستند ولی اغلب کودکان نو پا حداقل در سن ۱۸ ماهگی قادر به تکرار ۲۰ کلمه هستند و در سن ۲ سالگی، باید حداقل بتوانند ۵۰ کلمه حرف بزنند. از سن ۲ سالگی کودک شروع به ترکیب دو واژه و ساختن جملات سادهای مانند بابا بزرگ، مامان خوب و … میکند. کودک ۲ ساله باید بتواند اشیاء را با توجه به نام آنها تشخیص دهد و جملات دو بخشی پدر و مادر را درک کند و به آنها عکسالعمل نشان دهد مثل (لطفاً توپ را از میان اسباببازیها انتخاب کن و آن را به من بده).
۲ الی ۳ سالگی: در این سن در گفتار کودک انفجاری صورت میگیرد و دامنه واژگان کودک نوپا، روز به روز بیشتر میشود حتی تاحدود 1500 کلمه را قادر به بیان خواهد بود و گاهی ۳ یا ۴ کلمه را با یکدیگر ترکیب میکند و با آن جمله میسازد. در این سن ارتباط کلامی کودک با والدین بیشتر میشود و معنای دقیق کلمات را درک میکند مثلاً تفاوت میان روی میز و زیر میز را متوجه خواهد شد. رنگها را شناسایی میکند و مفاهیم توصیفی را درک خواهد کرد و تفاوت میان بزرگ و کوچک را متوجه میشود.
با تشکر از توضیحات مبسوط شما ، متقاضیان ازچه طریقی می توانند با مجموعه تحت مدیریت شما تماس بگیرند و یا مراجعه کنند؟
ما در روزهای زوج بین ساعات 19 الی 20 در مرکزگفتار توان گستر به آدرس: کرج، رجایی شهر، بلوار انقلاب، بین 13 و 14 نبش میدان اتحاد، ساختمان آراد، طبقه دوم، ارزیابی و مشاوره رایگان اختلالات گفتاری و توانبخشی داریم، علاوه بر اینکه با شماره تلفن های 09121623463 و 02634405830 در خدمت همشهریان گرامی هستیم.
علاقمندان همچنین می توانند به سایت های
www.siavashataee.com wwwوneurofeedbackalborz.irو www.autismonline.ir
مراجعه نمایند.
معرفی بهترین مراکز جامع توانبخشی در نشتیفان
معرفی بهترین مراکز جامع توانبخشی در نصرآباد (خراسان رضوی)
معرفی بهترین مراکز جامع توانبخشی در نقاب (جوین)
معرفی بهترین مراکز جامع توانبخشی در نوخندان
معرفی بهترین مراکز جامع توانبخشی در نیشابور
معرفی بهترین مراکز جامع توانبخشی در نیلشهر
معرفی بهترین مراکز جامع توانبخشی در همتآباد (خراسان رضوی)
معرفی بهترین مراکز جامع توانبخشی در یونسی
معرفی بهترین مراکز جامع توانبخشی در استان خراسان شمالی
معرفی بهترین مراکز جامع توانبخشی در بجنورد
معرفی بهترین مراکز جامع توانبخشی در شهرستانها
معرفی بهترین مراکز جامع توانبخشی در شهرستان اسفراین
معرفی بهترین مراکز جامع توانبخشی در شهرستان بجنورد